Ilmastorintaman lukuhaaste

Pystyt tekemään ilmastonmuutoksen torjumiseksi enemmän kuin uskotkaan. Eikä se ole edes kovin vaikeaa. Tarvitset vain hieman lisää tietoa.

Juuri tästä Ilmastorintaman lukuhaasteessa on kyse. Valitse alla olevasta listasta kirja, ja haasta ystäväsi mukaan!


Osallistu myös kirjoihin liittyvään keskusteluun Ilmastorintaman Facebook-ryhmässä ja ehdota lisää kirjoja suositeltavien kirjojen listaan: https://facebook.com/groups/rintama

Miksi ilmastonmuutoksesta kannattaa lukea?


Jos ilmastonmuutos tuntuu aiheena vaikealta, tai olet muusta syystä vältellyt koko asiaa, älä turhaan soimaa itseäsi. Näin ahdistavan aiheen vältteleminen on aivan luonnollista.

Saatat myös pelätä aiheeseen tutustumisen lisäävän ahdistustasi. Ilmastonmuutoksen tapauksessa on kuitenkin niin, että tieto vähentää tuskaa.

Tiedät nimittäin jo nyt aivan riittävästi ollaksesi ahdistunut. Se mistä et vielä tiedä tarpeeksi on, että asiaan löytyy ratkaisuja.

Ensin tarvitset kokonaiskuvan tilanteesta. Tällöin alkavat nousta esille myös mahdollisuudet tilanteen korjaamiseksi.

Yksittäiset artikkelit, uutiset tai videot eivät riitä kokonaiskuvan hahmottamiseen. Ne tarjoavat vain pintaraapaisun aiheeseen ja niiden sävy on usein syyllistävä, koska tarjotut ratkaisut sälyttävät vastuun lukijan harteille.

Kokonaiskuvan hahmottamiseksi ja ratkaisujen löytämiseksi on tarjolla paljon kirjallisuutta, joka perehdyttää asiaan yleistajuisesti ja syvällisesti.

Yksi yksittäinen kirja saattaa mullistaa ymmärryksesi ilmastonmuutoksen torjunnasta. Siksi jokaisen kannattaa perehtyä aiheeseen edes yhden kirjan verran.

Alla on lista kirjoista, joita Ilmastorintama suosittelee. Valitse kirja ja haasta ystäväsi tekemään samoin!


lightbulb-o

LUKUHAASTEEN KIRJASUOSITUKSET

Ilmastorintama painottaa yhteiskunnallisen ja systeemisen muutoksen välttämättömyyttä ilmastonmuutoksen torjunnassa. Siksi suosittelemme erityisesti kirjoja, jotka käsittelevät aihetta ilmastopolitiikan tai yhteiskunnallisen muutoksen näkökulmasta.

Suomeksi:

– Hanna Nikkanen & Työryhmä: Hyvän sään aikana
Teos yhdistää ilmastonmuutoksen eri tasot arkisesta planetaariseen. Kirja tutkii erityisesti ihmisyhteisöä: miten me ihmiset reagoimme ja sopeudumme muutoksiin, miten meidän luomamme järjestelmät korjaavat kurssiaan?

Klikkaa tästä lisää suomenkielisiä suosituksia hieman eri näkökulmista

Englanniksi:

– Peter Cramton (editor) et. al: Global Carbon Pricing
Tässä kirjassa on esitelty maailman johtavien ekonomistien ja taloustutkijoiden ehdotus uudeksi kansainväliseksi hiilen hinnoitteluun perustuvaksi ilmastosopimukseksi. Ilmastorintaman Saastuttaja maksaa -hanke perustuu tähän ehdotukseen. Kirja on ladattavissa ilmaiseksi PDF-muodossa täältä: https://carbon-price.com/


– James Hansen: Storms of My Grandchildren
Maailman tunnetuimpiin ilmastotieteen tutkijoihin kuuluvan James Hansenin kirja avaa ilmastotiedettä, ilmastopolitiikan koukeroita ja yhteiskunnallisen muutoksen välttämättömyyttä. Kirja on hieman raskaslukuinen ja erityisesti poliittisten tapahtumien kuvaukset yli kymmenen vuoden takaa tuntuvat etäisiltä. Ne kuitenkin auttavat ymmärtämään järjestelmää jossa elämme, joka on tärkeää ilmastonmuutoksen kokonaiskuvan hahmottamiseksi.


Näin osallistut haasteeseen:

Haasta kaverisi kertomalla minkä kirjan lupaat itse lukea. Jaa alla oleva teksti aikajanallasi ja tägää kaverisi, jotka haluat haastaa mukaan!

Jaettava teksti:

Ilmastorintaman lukuhaaste:

Yksi yksittäinen kirja saattaa mullistaa ymmärryksesi ilmastonmuutoksen torjunnasta. Jokaisen kannattaa perehtyä aiheeseen edes yhden kirjan verran.

Kirjaehdotuksia voit katsoa täältä: http://ilmastorintama.fi/lukuhaaste

Haasta kaverisi kertomalla minkä kirjan lupaat itse lukea. Jaa tämä julkaisu ja tägää kaverisi, jotka haluat haastaa mukaan!


Haluatko ehdottaa kirjaa?

Linkki vie Ilmastorintaman Facebook-ryhmään, jossa voit sekä ehdottaa uusia kirjoja että kommentoida lukemiasi kirjoja.


Tilaa Ilmastorintaman uutiskirje:

Copyright 2019 – Ilmastorintama