Insinöörit ilmaston puolesta -blogisarjassa insinöörit ja insinöörihenkiset ilmastovaikuttajat eri toimialoilta kertovat näkemyksiään siitä, miksi he kokevat tärkeäksi olla mukana yhteiskunnallisessa keskustelussa. Tämä on blogisarjan viides osa.
Kerro omin sanoin kuka olet? Miksi koet että juuri sinun on tärkeä vaikuttaa?
Olen energiatekniikan DI, työnä väitöskirjatutkija ja projektipäällikkö. Aloitin teollisuudessa ja nyt toimin kuntasektorilla. Aloin kirjoittaa blogia ja myöhemmin kirjaa sekä podcasteja siksi, että faktat ja puolueeton tieto saisi enemmän näkyvyyttä. Insinöörinä voi luulla, että kaikki tavoittelevat totuutta, mikä on valitettava harha. On ihmiselle luontaista tarttua raflaaviin väitteisiin vaikka niiden totuuspohja olisi hatara. Siksi on tärkeää että mahdollisimman moni asiantuntija osallistuu oman alansa keskusteluun ja korjaa virheellisiä väittämiä. Kukaan muu ei sitä meidän puolestamme tee, aina ei edes osaa tehdä.
Miten olet päätynyt aktiiviseen keskusteluun ilmastokysymysten äärelle?
Ilmastokysymys on erityisesti globaalisti tarkastellen energiakysymys. 4/5 energiankäytöstä tyydytetään yhä fossiilista lähteistä. Vähäpäästöiset energiaratkaisut ovat ratkaisevassa roolissa.
Miten osallistut yhteiskunnalliseen keskusteluun ja vaikuttamiseen? Miksi olet valinnut yhteiskunnallisen keskustelun välineiksi ja kanaviksi juuri ne mitä olet valinnut?
Kirjoittamalla voi jäsentää omia ajatuksiaan ja muiden on helppoa kommentoida ja jakaa kirjoitettua tekstiä. Podcast on loistava keino saavuttaa kiireiset ihmiset pidempien keskustelujen ääreen ja peilata ajatuksia muiden asiantuntijoiden kanssa. Twitter on hyvä tiedon lähde ja paikka jossa media ja monet asiantuntijat ovat.
Mitä ilmastokriisin ratkaisemiseen liittyvää teemaa olisi mielestäsi syytä pitää esillä julkisessa keskustelussa juuri nyt?
Suomessa ilmastoasioihin liittyen tulisi aktivoida keskustelua kiertotaloudesta esimerkiksi rakentamisen osalta. Myös akkujen kierrätys, öljypohjaisten tuotteiden korvaaminen uusiutuvilla ja niin edelleen ovat isoja haasteita ja kytkeytyvät öljyn hallitsevaan rooliin globaalissa taloudessa. Energiasektorilla sinänsä on jo uskottavat tiekartat ja suunnitelmat vähähiilisyyteen, mutta päästöjen kompensaatio on varsinkin tilaajapuolella aivan lapsenkengissään, siihenkin kannattaisi panostaa. Itse tutkin sektorikytkentää joka auttaa integroimaan mm. tuulivoiman sähköenergiajärjestelmään, vieläpä pienemmin kustannuksin.
Millaisia terveisiä haluaisit lähettää insinööreille, joilla on pieni kiinnostus yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen mutta ei oikein tiedä miten tarttuisi aiheeseen?
Kannustan kaikkia olemaan aktiivisia ainakin omassa kaveripiirissä. Vuosia sitten järjestin kolmelle kaverille koeajon Teslan kyydissä. Tänä vuonna ensimmäinen osti ensimmäisen sähköautonsa, ja muutkin sellaisesta haaveilevat (paitsi koneinsinööri ei sitä myönnä). Ihmiset innostuvat hitaasti mutta varmaa on että me jokainen voimme vaikuttaa.
Minkä luku-, katselu- tai kuuntelusuosituksen haluaisit antaa muille ilmastoasioista huolestuneille insinööreille?
Kannattaa lukea jo hieman vanhempi mutta hyvin aikaa kestävä Sustainable Energy Without Hot Air (JC MacKay). Löytyy ilmaisena netistä. Se sopii insinöörin mielelle. https://www.withouthotair.com/
Samoin kaikki Hans Roslingin videot ovat täyttä timanttia. Toki moni on tykännyt myös https://www.valotpaalle.fi kirjasta josta löytyy myös laskuri vähäpäästöisen auton valintaan.