​Insinöörien ilmastorintama palveluksessasi!

Me insinöörien ilmastorintamassa haluamme tukea insinöörejä ja muita tekniikan alan ammattilaisia ajamaan muutosta kohti ilmastoystävällisempää, kestävää (työ)elämää oman alansa ja asiantuntemuksensa kautta.

Tekniikan alan korkeakoulutettuja on moneen lähtöön. Insinöörien ja diplomi-insinöörien lisäksi meitä ovat yhtä lailla arkkitehdit, monet filosofian maisterit ja useiden muidenkin koulutussuuntauksien osaajat. Ytimekkäästä nimivalinnastamme huolimatta toivomme puhuttelevamme kaikkia tekniikan alan korkeakoulutettuja.

​INSINÖÖRIEN ILMASTORINTAMAN PALVELUT

​Tekniikan alan korkeakoulutuksen

kehittäminen

Julkaisimme syyskuussa 2020 koulutuspoliittisen manifestin, jossa esitämme lukuisia vaatimuksia oman tieteenalamme eli tekniikan alan korkeakoulutuksen kehittämiseksi. Tavoitteenamme on tekniikan alan koulutus, joka luo osaajia kohtaamaan aikamme viheliäiset ongelmat.

Tutustu julistukseen täällä!

​Opas ilmastoystävällisemmän työpaikan edistämiseksi

​Ilmastotoimia on luontaista pyrkiä edistämään oman vaikutusvallan piiristä, ja useimmat haluavatkin työpaikkansa tekevän enemmän ​ilmastokriisin torjumiseksi. Vaan miten ottaa tämänkaltaisia vaikeita asioita keskusteluun ja edistää ilmastotoimia tehokkaasti työpaikalla, kun vastassa on myös denialisteja ja vastakkaisia näkemyksiä? Kokoamme parhaillaan opasta mahdollisimman helppoon lähestymiseen työpaikkasi ilmastotoimien edistämiseksi.

Tämä palvelupaketti valmistuu arviolta syksystä 2020.

​Insinöörimäinen yhteiskunnallinen vaikuttaminen

​Miltä näyttää insinöörin kansalaisvaikuttaminen? Insinöörit eivät yleensä ole ensimmäisenä järjestämässä mielenilmauksia ja se on ihan OK! Yhteiskunnalliseen keskusteluun ja kansalaisyhteiskunnan toimintaan voi osallistua monella tavalla ja haluamme jakaa kokemuksiamme meidän kanssainsinöörien vaikuttamistavoista, joissa ollaan sopivasti epämukavuusalueella.

Tämä palvelupaketti valmistuu arviolta loppuvuodesta 2020.

Lisätietoja insinöörien ilmastorintamasta

Ilmastokriisin rajoittaminen edes 2 °C lämpenemiseen vaatii ripeitä toimia kaikilta. Henkilökohtaista hiilijalanjälkeä laajempaa mittakaavaa on luontevaa etsiä omien välittömien vaikutusmahdollisuuksien piiristä, esimerkiksi omalta työpaikalta. Me insinöörien ilmastorintamassa haluamme tukea insinöörejä ja muita tekniikan alan ammattilaisia ajamaan muutosta kohti ilmastoystävällisempää, kestävää (työ)elämää oman alansa ja asiantuntemuksensa kautta. Tekniikan alan korkeakoulutettuja on moneen lähtöön - insinöörien ja diplomi-insinöörien lisäksi meitä ovat yhtä lailla arkkitehdit, monet filosofian maisterit ja useiden muidenkin koulutussuuntauksien osaajat. Ytimekkäästä nimivalinnastamme huolimatta toivomme puhuttelevamme kaikkia tekniikan alan korkeakoulutettuja.

Tavoitteenamme on kehittää tekniikan alan osaajien kyvykkyyksiä ilmastotavoitteiden edistämiseksi oman ammatillisen osaamisen kautta. Haluamme, että yksilön olisi helppo tarttua toimeen ilman vuosien omaehtoista perehtymistä. Käytännössä toimintamme konkretisoituu työkalujen, toimintamallien ja koulutuksien muotoiluun tekniikan alan osaajien ilmastotavoitteiden edistämiseksi, halusit sitten vaikuttaa tekniikan alan työpaikkoihin, koulutukseen tai ihmisten arkeen.

Työmme on vielä keskeneräistä, mutta siinä määrin pitkällä että valmistaudumme jo kahden vaikuttamispaketin julkaisuun. Ensimmäisenä ulostulona olemme työstäneet manifestin, jossa vaadimme perustavanlaatuisia muutoksia insinöörikoulutukseen, jotta tulevaisuuden osaajilla olisi valmiudet rakentaa ja operoida hiilineutraalissa kiertotalousyhteiskunnassa. Esimakua manifestiin tarjoaa Helsingin sanomien mielipidekirjoituksemme​. Hiomme manifestia vielä kesän ajan ja tähtäämme julkaisuun loppukesästä tai alkusyksystä.

Toinen valmistelun alla oleva kokonaisuus on työpaikalla vaikuttamisen käsikirja. Moni meistä toivoisi työpaikkansa tekevän enemmän ilmastokriisin pysäyttämiseksi, kuten Akavan jäsenkunnassa laajemminkin. Tarkemmin tästä kokonaisuudesta ja sen valmistelusta kertoo Niko Ferm blogissaan​.

Kolmantena palveluna valmistelemme insinöörimäisen yhteiskunnallisen vaikuttamisen opasta, jonka myötä toivomme aktivoivamme insinöörismielisiä aktiivisempaan yhteiskunnalliseen keskusteluun ja vaikuttamiseen. Tämä kokonaisuus on vielä konseptitasolla ja valmistunee aikaisintaan loppuvuodesta 2020.

Näiden jo työn alla olevien pakettien lisäksi olemme avoimia ehdotuksille - miten insinöörien ilmastorintama voisi parhaiten tukea tekniikan alan siirtymää hiilineutraaliin yhteiskuntaan? 

Tekijät

​Insinöörien ilmastorintamaa työstävät (tekijätilanne 16.6.2020):

 • ​Niko Ferm
 • Miihkali Härkönen
 • Joanna Haahti
 • Miikka Holkeri
 • Kaisa Järvinen
 • Johanna Kalli
 • Mikko Kauhanen
 • Heikki Koponen
 • Anna Koppanen
 • Christine Korjus
 • Jenny Lehtomäki
 • Tiina Mikkonen
 • Jori Mäkkeli
 • Petra Oksa
 • Emma Savela
 • Matilda Säde
 • Jussi-Pekka Teini
 • Eero Vartiainen
 • Rosa Väisänen

Liity INSINÖÖRIEN ilmastorintamaan

​Seuraa meitä somessa tai lähde itse mukaan mahdollistamaan muutosta!

Seuraa meitä Facebookissa

Seuraa meitä Instagramissa

Seuraa tekijöitä Twitterissä: Niko Ferm, Kaisa Järvinen, Mikko Kauhanen, Heikki Koponen, Anna Koppanen, Tiina Mikkonen, Emma Savela, Jussi-Pekka Teini, Rosa Väisänen

Jos olet kiinnostunut laittamaan itsesi likoon Insinöörien ilmastorintaman toiminnan edistämiseksi ja rakentamaan kanssamme palvelupaketteja, ole yhteydessä jussi-pekka.teini@tek.fi tai @teinij @ Twitter & Telegram.