Insinöörien ilmastorintama palveluksessasi!

Me insinöörien ilmastorintamassa haluamme tukea insinöörejä ja muita tekniikan alan ammattilaisia ajamaan muutosta kohti ilmastoystävällisempää, kestävää (työ)elämää oman alansa ja asiantuntemuksensa kautta.

Tekniikan alan korkeakoulutettuja on moneen lähtöön. Insinöörien ja diplomi-insinöörien lisäksi meitä ovat yhtä lailla arkkitehdit, monet filosofian maisterit ja useiden muidenkin koulutussuuntauksien osaajat. Ytimekkäästä nimivalinnastamme huolimatta toivomme puhuttelevamme kaikkia tekniikan alan korkeakoulutettuja.

INSINÖÖRIEN ILMASTORINTAMAN PALVELUT

Tekniikan alan korkeakoulutuksen

kehittäminen: Koulutuspoliittinen manifesti

Julkaisimme syyskuussa 2020 koulutuspoliittisen manifestin, jossa esitämme lukuisia vaatimuksia oman tieteenalamme eli tekniikan alan korkeakoulutuksen kehittämiseksi. Tavoitteenamme on tekniikan alan koulutus, joka luo osaajia kohtaamaan aikamme viheliäiset ongelmat.

Tutustu julistukseen täällä!

Opas ilmastoystävällisemmän työpaikan edistämiseksi: Työpaikalla vaikuttamisen käsikirja

Ilmastotoimia on luontaista pyrkiä edistämään oman vaikutusvallan piiristä, ja useimmat haluavatkin työpaikkansa tekevän enemmän ilmastokriisin torjumiseksi. Vaan miten ottaa tämänkaltaisia vaikeita asioita keskusteluun ja edistää ilmastotoimia tehokkaasti työpaikalla, kun vastassa on myös denialisteja ja vastakkaisia näkemyksiä? Olemme koonneet oppaan mahdollisimman helppoon lähestymiseen työpaikkasi ilmastotoimien edistämiseksi.

Insinöörien ilmastorintaman Työpaikalla vaikuttamisen käsikirja julkaistiin 12.10. webinaarissa. Katso tallenne Youtubesta, Facebookista tai LinkedInistä!

Tutustu Insinöörien ilmastorintaman työpaikalla vaikuttamisen käsikirjaan!

Insinöörimäinen yhteiskunnallinen vaikuttaminen: Insinöörivaikuttajat-blogisarja

Miltä näyttää insinöörin kansalaisvaikuttaminen? Insinöörit eivät yleensä ole ensimmäisenä järjestämässä mielenilmauksia ja se on ihan OK! Yhteiskunnalliseen keskusteluun ja kansalaisyhteiskunnan toimintaan voi osallistua monella tavalla ja haluamme jakaa kokemuksiamme meidän kanssainsinöörien vaikuttamistavoista, joissa ollaan sopivasti epämukavuusalueella.

Lisätietoja insinöörien ilmastorintamasta

Ilmastokriisin rajoittaminen edes 2 °C lämpenemiseen vaatii ripeitä toimia kaikilta. Henkilökohtaista hiilijalanjälkeä laajempaa mittakaavaa on luontevaa etsiä omien välittömien vaikutusmahdollisuuksien piiristä, esimerkiksi omalta työpaikalta. Me insinöörien ilmastorintamassa haluamme tukea insinöörejä ja muita tekniikan alan ammattilaisia ajamaan muutosta kohti ilmastoystävällisempää, kestävää (työ)elämää oman alansa ja asiantuntemuksensa kautta. Tekniikan alan korkeakoulutettuja on moneen lähtöön - insinöörien ja diplomi-insinöörien lisäksi meitä ovat yhtä lailla arkkitehdit, monet filosofian maisterit ja useiden muidenkin koulutussuuntauksien osaajat. Ytimekkäästä nimivalinnastamme huolimatta toivomme puhuttelevamme kaikkia tekniikan alan korkeakoulutettuja.

Tavoitteenamme on kehittää tekniikan alan osaajien kyvykkyyksiä ilmastotavoitteiden edistämiseksi oman ammatillisen osaamisen kautta. Haluamme, että yksilön olisi helppo tarttua toimeen ilman vuosien omaehtoista perehtymistä. Käytännössä toimintamme konkretisoituu työkalujen, toimintamallien ja koulutuksien muotoiluun tekniikan alan osaajien ilmastotavoitteiden edistämiseksi, halusit sitten vaikuttaa tekniikan alan työpaikkoihin, koulutukseen tai ihmisten arkeen.

Ensimmäisenä ulostulona olemme työstäneet koulutuspoliittisen manifestin, jossa vaadimme perustavanlaatuisia muutoksia insinöörikoulutukseen, jotta tulevaisuuden osaajilla olisi valmiudet rakentaa ja operoida hiilineutraalissa kiertotalousyhteiskunnassa. Toinen jo julkaistu kokonaisuus on työpaikalla vaikuttamisen käsikirja. Moni meistä toivoisi työpaikkansa tekevän enemmän ilmastokriisin pysäyttämiseksi. Työpaikalla vaikuttamisen käsikirjamme tarjoaa insinöörimäisiä työkaluja ja lähestymistapoja oman työpaikan ilmastoystävällisyyden edistämiseksi.

Kolmantena palveluna valmistelemme insinöörimäiseen yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen innostavaa blogisarjaa, jonka myötä toivomme aktivoivamme insinöörismielisiä aktiivisempaan yhteiskunnalliseen keskusteluun ja vaikuttamiseen. Tämä kokonaisuus julkaistaan blogiteksti kerrallaan syksyn 2021 aikana.

Näiden jo työn alla olevien pakettien lisäksi olemme avoimia ehdotuksille - miten insinöörien ilmastorintama voisi parhaiten tukea tekniikan alan siirtymää hiilineutraaliin yhteiskuntaan? 

Tekijät

Insinöörien ilmastorintamaa työstävät (päivitetty 16.6.2020):

 • Niko Ferm
 • Miihkali Härkönen
 • Joanna Haahti
 • Miikka Holkeri
 • Kaisa Järvinen
 • Johanna Kalli
 • Mikko Kauhanen
 • Heikki Koponen
 • Anna Koppanen
 • Christine Korjus
 • Jenny Lehtomäki
 • Tiina Mikkonen
 • Jori Mäkkeli
 • Petra Oksa
 • Emma Savela
 • Matilda Säde
 • Jussi-Pekka Teini
 • Eero Vartiainen
 • Rosa Väisänen

Liity INSINÖÖRIEN ilmastorintamaan

Seuraa meitä somessa tai lähde itse mukaan mahdollistamaan muutosta!

Seuraa meitä Facebookissa

Seuraa meitä Instagramissa

Seuraa tekijöitä Twitterissä: Niko Ferm, Kaisa Järvinen, Mikko Kauhanen, Heikki Koponen, Anna Koppanen, Tiina Mikkonen, Emma Savela, Jussi-Pekka Teini, Rosa Väisänen

Jos olet kiinnostunut laittamaan itsesi likoon Insinöörien ilmastorintaman toiminnan edistämiseksi ja rakentamaan kanssamme palvelupaketteja, ole yhteydessä jussi-pekka.teini@tek.fi tai @teinij @ Twitter & Telegram.