Ilmastokriisin rajoittaminen edes 2 °C lämpenemiseen vaatii ripeitä toimia kaikilta. Henkilökohtaista hiilijalanjälkeä laajempaa mittakaavaa on luontevaa etsiä omien välittömien vaikutusmahdollisuuksien piiristä, esimerkiksi omalta työpaikalta. Me insinöörien ilmastorintamassa haluamme tukea insinöörejä ja muita tekniikan alan ammattilaisia ajamaan muutosta kohti ilmastoystävällisempää, kestävää (työ)elämää oman alansa ja asiantuntemuksensa kautta. Tekniikan alan korkeakoulutettuja on moneen lähtöön – insinöörien ja diplomi-insinöörien lisäksi meitä ovat yhtä lailla arkkitehdit, monet filosofian maisterit ja useiden muidenkin koulutussuuntauksien osaajat. Ytimekkäästä nimivalinnastamme huolimatta toivomme puhuttelevamme kaikkia tekniikan alan korkeakoulutettuja.
Tavoitteenamme on kehittää tekniikan alan osaajien kyvykkyyksiä ilmastotavoitteiden edistämiseksi oman ammatillisen osaamisen kautta. Haluamme että yksilön olisi helppo tarttua toimeen ilman vuosien omaehtoista perehtymistä. Käytännössä toimintamme konkretisoituu työkalujen, toimintamallien ja koulutuksien muotoiluun tekniikan alan osaajien ilmastotavoitteiden edistämiseksi, halusit sitten vaikuttaa tekniikan alan työpaikkoihin, koulutukseen tai ihmisten arkeen.
Työmme on vielä keskeneräistä mutta siinä määrin pitkällä että valmistaudumme jo kahden vaikuttamispaketin julkaisuun. Ensimmäisenä ulostulona olemme työstäneet manifestin jossa vaadimme perustavanlaatuisia muutoksia insinöörikoulutukseen jotta tulevaisuuden osaajilla olisi valmiudet rakentaa ja operoida hiilineutraalissa kiertotalousyhteiskunnassa. Esimakua manifestiin tarjoaa Helsingin sanomien mielipidekirjoituksemme. Hiomme manifestia vielä kesän ajan ja tähtäämme julkaisuun loppukesästä tai alkusyksystä.
Toinen valmistelun alla oleva kokonaisuus on työpaikalla vaikuttamisen käsikirja. Moni meistä toivoisi työpaikkansa tekevän enemmän ilmastokriisin pysäyttämiseksi, kuten Akavan jäsenkunnassa laajemminkin. Tarkemmin tästä kokonaisuudesta ja sen valmistelusta kertoo Niko Ferm tulevassa blogikirjoituksessa.
Kolmantena palveluna valmistelemme insinöörimäisen yhteiskunnallisen vaikuttamisen opasta, jonka myötä toivomme aktivoivamme insinöörismielisiä aktiivisempaan yhteiskunnalliseen keskusteluun ja vaikuttamiseen. Tämä kokonaisuus on vielä konseptitasolla ja valmistunee aikaisintaan loppuvuodesta 2020.
Näiden jo työn alla olevien pakettien lisäksi olemme avoimia ehdotuksille – miten insinöörien ilmastorintama voisi parhaiten tukea tekniikan alan siirtymää hiilineutraaliin yhteiskuntaan?
Insinöörien ilmastorintamaa on tänä vuonna työstänyt yhteensä parikymmentä aktiivista insinööriä, diplomi-insinööriä, arkkitehtiä ja teekkaria. Toimintamme on vapaaehtoispohjaista mutta vahvana tukena työssä on alan isoimmat ammattiliitot TEK sekä Insinööriliitto. Jos olet kiinnostunut laittamaan itsesi likoon insinöörien ilmastorintaman toiminnan edistämiseksi, ole yhteydessä allekirjoittaneeseen (jussi-pekka.teini@tek.fi, twitter & telegram: @teinij)