06/10/2021

0 Kommenttia

Insinöörit ilmaston puolesta -blogisarja: Erityisasiantuntija Heikki Sorasahi

Insinöörit ilmaston puolesta -blogisarjassa insinöörit ja insinöörihenkiset ilmastovaikuttajat eri toimialoilta kertovat näkemyksiään siitä, miksi he kokevat tärkeäksi olla mukana yhteiskunnallisessa keskustelussa. Tämä on blogisarjan toinen osa.

Heikki Sorasahi, Ympäristöministeriön erityisasiantuntija

Miten olet päätynyt aktiiviseen keskusteluun ilmastokysymysten äärelle? 

Olin jo lukiossa sangen kiinnostunut maantiedosta, joka oli oppiaineista bravuurini ja herätti kiinnostukseni ilmasto- ja ympäristöasioihin. Lappeenrannassa opiskelin tuotantotaloutta vuosina 2006-2011. Ilmasto- ja ympäristökysymykset halusin pitää tiiviisti mukana, joten luin sivuaineena energia- ja ympäristötekniikkaa. Diplomityön myötä ”ajauduin” tekemään töitä teollisuusyrityksen toiminnanohjausjärjestelmän kehittämisessä. Se ei kuitenkaan tuntunut itselleni sopivalta, joten päätin vaihtaa suuntaa. 

Suunnanmuutos onnistui työharjoitteluilla Chilessä ja Suomessa kestävään liiketoimintaan liittyvien töiden parissa. Niiden jälkeen työskentelin melkein kuusi vuotta kestävän kaivostoiminnan ja kiertotalouden parissa Sitrassa. Vuoden 2019 lopulla pääsin ympäristöministeriölle tekemään Suomen Kiertotalousohjelmaa

Miten osallistut yhteiskunnalliseen keskusteluun ja vaikuttamiseen? Miksi olet valinnut yhteiskunnallisen keskustelun välineiksi ja kanaviksi juuri ne jotka olet valinnut?

Oman työni kautta järjestän ja osallistun säännöllisesti kiertotaloutta sekä ilmastokysymyksiä käsitteleviin asiantuntijakokouksiin, -työpajoihin ja -seminaareihin. Silloin tällöin toimin niissä myös alustuspuheenvuoron pitäjänä. Hieman harvemmin puhun myös laajemmalle yleisölle suunnatuissa tapahtumissa. 

Somen osalta käytän työasioissa lähinnä Twitteriä, joka on näppärä väline muun muassa artikkeleiden jakamiseen ja niistä keskustelemiseen. Twitterissä tuntuu olevan aika paljon sekä asiantuntija- että vaikuttajaporukkaa. Joitain kanavia, kuten LinkedIin, pitäisi kyllä ottaa paremmin haltuun. Myönnettäköön, että laajemminkin aktiivisessa yhteiskunnallisessa keskustelussa on itselläni vielä paljon parannettavaa.  

Mitä ilmastokriisin ratkaisemiseen liittyvää teemaa olisi mielestäsi syytä pitää esillä julkisessa keskustelussa juuri nyt? 

Ilmastokriisiä ei ratkaista vain puhtaaseen energiaan siirtymisellä ja uusilla teknologioilla, vaikka niillä toki iso rooli onkin. Rinnalla tarvitaan myös uusia liiketoimintamalleja, käyttäytymisen muutosta sekä taloudellisia ohjauskeinoja, jotta myös luonnonvarojen kasvava käyttö ja niihin liittyvät kasvihuonekaasupäästöt voidaan ”systeemitasolla” saada lasku-uralle. Toisin sanoen sekä tuotanto että kuluttaminen tulee saada paljon nykyistä kestävämmälle tasolle. 

“Näytä esimerkkiä ja vaikuta arjen teoilla. Kerro hyväksi havaitsemistasi (ilmasto)teoista muille. Kokeile uusia tekoja ja tee niistä pikkuhiljaa rutiineja. Oma toiminta on tehokas keino vaikuttaa lähipiiriin ja sen kautta laajemmin.”

Millaisia terveisiä haluaisit lähettää insinööreille, joilla on pieni kiinnostus yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen, mutta jotka eivät oikein tiedä miten tarttua aiheeseen? 

  1. Näytä esimerkkiä ja vaikuta arjen teoilla. Kerro hyväksi havaitsemistasi (ilmasto)teoista muille. Kokeile uusia tekoja ja tee niistä pikkuhiljaa rutiineja. Oma toiminta on tehokas keino vaikuttaa lähipiiriin ja sen kautta laajemmin. Mitä enemmän yksittäiset ihmiset tekevät ilmastotekoja, sitä helpompi yritysten ja päättäjien on tehdä niitä tukevia päätöksiä. 
  1. Hae somesta oppia ja inspiraatiota. Twitterissä ja LinkedInissä on helppo seurata itselleen tärkeitä aiheita ja sitä, miten muut pyrkivät niihin vaikuttamaan. Tykkääminen ja jakaminen antavat tärkeille asioille näkyvyyttä.
  2. Vaikuta työpaikalla tai taloyhtiössä. Anna palautetta, tee ehdotuksia, näytä esimerkkiä, käy keskustelua ja osallistu kehitystoimintaan. 
  3. Äänestä vaaleissa omien arvojesi mukaista ehdokasta.

Minkä luku-, katselu- tai kuuntelusuosituksen haluaisit antaa muille ilmastoasioista huolestuneille insinööreille?
Kirjat: Tiehaarassa – Johtajuus ilmastonmuutoksen aikakaudella (Pantsar & Keronen 2019), Kuinka välttää ilmastokatastrofi (Bill Gates 2021)

Kuva: Miikka Pirinen

Insinöörien ilmastorintama

Me insinöörien ilmastorintamassa haluamme tukea insinöörejä ja muita tekniikan alan ammattilaisia ajamaan muutosta kohti ilmastoystävällisempää, kestävää (työ)elämää oman alansa ja asiantuntemuksensa kautta.


Tags


Muita blogikirjoituksia

Osallistu keskusteluun!

Sähköpostiosoitetta ei julkaista. Pakolliset kentät on merkattu tähdellä. *

{"email":"Sähköposti virheellinen","url":"Verkkosivun osoite on virheellinen","required":"Pakollinen tieto puuttuu"}

Liity Ilmastorintaman Facebook-ryhmään!