20/10/2021

0 Kommenttia

Insinöörit ilmaston puolesta -blogisarja: Tinsku Mikkonen

Insinöörit ilmaston puolesta -blogisarjassa insinöörit ja insinöörihenkiset ilmastovaikuttajat eri toimialoilta kertovat näkemyksiään siitä, miksi he kokevat tärkeäksi olla mukana yhteiskunnallisessa keskustelussa. Tämä on blogisarjan kolmas osa.

Kerro omin sanoin kuka olet? Miksi koet että juuri sinun on tärkeä vaikuttaa?

Olen Tinsku Mikkonen, käytettävyyssuunnittelija ja tietoteekkari Tampereelta. Mulle sydäntä lähellä on kestävä kehitys, yhdenvertaisuus ja koulutus. Vaikuttaminen on mulle keino saada muutettua asioita parempaan suuntaan. Insinöörien ilmastorintamassa olen päässyt edistämään koulutuksen kehittämistä juuri omasta näkökulmastani ja se, jos jokin on inspiroivaa!

Miten olet päätynyt aktiiviseen keskusteluun ilmastokysymysten äärelle? 

Ympäristö ja lähiluonto ovat olleet lapsesta asti mulle tärkeitä. Keskustelu ilmastokysymyksistä onkin tullut aika luontevasti osaksi mun mielenkiinnonkohteita. Aluksi pohdin paljon omia kulutustottumuksiani ja sitä kautta päädyin pohtimaan sitä, miten me saadaan isompi yhteiskunnallinen muutos aikaiseksi. Mä haluan, että meillä on tulevaisuudessakin elinkelpoinen planeetta ja sen takia olen päätynyt aktiiviseen keskusteluun ilmastokysymysten äärelle. Uskon siihen, että mitä isompi massa näistä asioista puhuu, sitä varmemmin muutos saadaan aikaiseksi.

Miten osallistut yhteiskunnalliseen keskusteluun ja vaikuttamiseen? Miksi olet valinnut yhteiskunnallisen keskustelun välineiksi ja kanaviksi juuri ne mitä olet valinnut?

Yhteiskunnallinen keskustelu on mulle käytännössä sitä, että ihmiset uskaltavat kertoa mielipiteensä ääneen. Olen ollut järjestötoiminnassa mukana ja havainnut siellä, kuinka paljon omalla rohkeudellaan ja mielipiteillään voi saada aikaiseksi. Vaikuttaminen ei ole aina helppoa ja se voi vaatia paljon aikaa, jotta tulokset nähdään. Koen kuitenkin, että yhteiskunnallinen keskustelu on mielekäs tapa vaikuttaa ja jättää oma kädenjälkensä maailmaan.

“Ilmastokriisin ratkaisemiseen liittyen meidän pitäisi puhua enemmän koulutukseen vaadittavista muutoksista. Me tarvitaan enemmän kestävän kehityksen osaajia eri aloille ja tähän tavoitteeseen me ei päädytä ilman, että jokaisella alalla tehdään muutoksia.”

Mitä ilmastokriisin ratkaisemiseen liittyvää teemaa olisi mielestäsi syytä pitää esillä julkisessa keskustelussa juuri nyt? 

Ilmastokriisin ratkaisemiseen liittyen meidän pitäisi puhua enemmän koulutukseen vaadittavista muutoksista. Me tarvitaan enemmän kestävän kehityksen osaajia eri aloille ja tähän tavoitteeseen me ei päädytä ilman, että jokaisella alalla tehdään muutoksia. Käytännössä meidän pitäisi saada kestävä kehitys osaksi jokaisen alan opintoja, juuri sille alalle sopivalla tavalla.

Millaisia terveisiä haluaisit lähettää insinööreille, joilla on pieni kiinnostus yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen mutta ei oikein tiedä miten tarttuisi aiheeseen? 

Mä suosittelen lähestymään asiaa somen kautta: ota seurantaan mielenkiintoisia tyyppejä niin puolueista, järjestöistä kuin yrityksistä. Seuraa heidän tekemisiään ja kommentoi! Jaa mielenkiintoisia postauksia ja kerro samalla oma mielipiteesi asiasta. Hiljalleen saat rohkeutta ottaa keskusteluun osaa aktiivisemmin.

Minkä luku-, katselu- tai kuuntelusuosituksen haluaisit antaa muille ilmastoasioista huolestuneille insinööreille?

Mua itseäni on helpottanut eniten se, että olen löytänyt vertaisiani ja havainnut, etten ole yksin ajatusteni kanssa. Kannattaa siis seurata somessa ilmastoaktivisteja ja jakaa heidän sanomaansa eteenpäin!

Insinöörien ilmastorintama

Me insinöörien ilmastorintamassa haluamme tukea insinöörejä ja muita tekniikan alan ammattilaisia ajamaan muutosta kohti ilmastoystävällisempää, kestävää (työ)elämää oman alansa ja asiantuntemuksensa kautta.


Tags


Muita blogikirjoituksia

Osallistu keskusteluun!

Sähköpostiosoitetta ei julkaista. Pakolliset kentät on merkattu tähdellä. *

{"email":"Sähköposti virheellinen","url":"Verkkosivun osoite on virheellinen","required":"Pakollinen tieto puuttuu"}

Liity Ilmastorintaman Facebook-ryhmään!