12/01/2021

0 Kommenttia

Kestävän kehityksen tuominen koulutukseen ei ole kilpavarustelua

Me insinöörien ilmastorintamassa haluamme muuttaa maailmaa. Yksi tärkeimmistä keinoistamme saada aikaan pitkäjänteinen ja kestävä muutos on päivittää tekniikan alan korkeakoulutusta. Julkaisimme syyskuussa koulutuspoliittisen manifestin, jossa listasimme meidän näkemyksemme mukaisesti ne asiat, joiden on muututtava. Haluamme, että tekniikan alan korkeakoulutuksessa huomioidaan kestävä kehitys ja opiskelijoista tehdään kiertotalouden osaajia.

Me uskomme muutokseen dialogin avulla. Lähetimme manifestin tekniikan alan korkeakouluttajille ja avasimme keskusteluyhteyden heidän kanssaan. Olemme keskustelleet sekä ammattikorkeakoulujen että yliopistojen kanssa.  Unifi julkaisi kestävän kehityksen ja vastuullisuuden teesit ja Arene julkaisi kestävän kehityksen ja vastuullisuuden ohjelman. Nämä korkeakoulujen tavoitteet osuvat hyvin yhteen meidän tavoitteidemme kanssa. Keskustelimme teeseistä ja tavoitteistamme myös yliopistojen opetusvararehtorien kanssa.

Keskusteluiden selkeä viesti on se, että myös korkeakouluissa ymmärretään tarve tekniikan alan koulutuksen päivittämiselle. Samaan aikaan korkeakoulut kuitenkin kipuilevat resurssien puutteiden ja erilaisten paineiden kanssa. Jotta tekniikan alan koulutuksen päivittäminen voidaan tehdä kestävästi, opettajien osaamisen ja koulutuksen sisällön tulee vastata haluttua uudistusta. Tätä isoa muutosta ei kuitenkaan tehdä ilman kunnollisia resursseja. Lisäksi korkeakoulujen johdon tulee sitoutua muutokseen aidosti.

Muutoksen aikaan saamiseksi tarvitaan myös korkeakoulujen välistä yhteistyötä –  ei uusia rakenteita tai hankehumppaa. Kyseessä ei myöskään ole asia, joka voitaisiin ratkaista yhdellä uudella koulutusohjelmalla tai tiedekunnalla. Muutoksen pitää läpileikata tekniikan alan koulutus kokonaisuudessaan kullekin tutkinto-ohjelmalle sopivalla tavalla. Kestävän kehityksen tuominen koulutukseen ei ole korkeakoulujen välistä kilpavarustelua vaan yhteinen haaste, jonka tukeminen pitää olla myös opetus- ja kulttuuriministeriön intresseissä ja sen tulee näkyä konkreettisesti esimerkiksi rahoitusmallissa.

Me insinöörien ilmastorintamassa haluamme tukea korkeakouluja muutoksessa ja etsiä yhdessä ratkaisuja, jotta muutos saadaan aikaiseksi. Jatketaan siis yhteistyötä!

Tiina Mikkonen

Kirjoittaja on tamperelainen käytettävyyssuunnittelija ja tietoteekkari, jonka mielestä koulutus on yksi kestävimmistä tavoista muuttaa maailmaa.


Tags


Muita blogikirjoituksia

Osallistu keskusteluun!

Sähköpostiosoitetta ei julkaista. Pakolliset kentät on merkattu tähdellä. *

{"email":"Sähköposti virheellinen","url":"Verkkosivun osoite on virheellinen","required":"Pakollinen tieto puuttuu"}

Liity Ilmastorintaman Facebook-ryhmään!