Globaalien ilmastopäästöjen arvioidaan vähenevän tänä vuonna koronan takia 5,5 % viime vuodesta. Vaikka päästövähennys on merkittävä, tämäkään ei riitä. Hallitustenvälinen ilmastopaneeli IPCC on arvioinut, että Pariisin sopimuksessa määritelty 1,5 asteen tavoite edellyttää 7,9 % vuosittaista vähennystä.
Koronakriisi ei siis riitä saavuttamaan vuoden 2020 päästövähennystavoitetta, vaikka lähes kaikki matkailu ja ylimääräinen kulutus on pantu jäihin.
Tilanne on valitettavasti vielä huonompi kuin miltä yllä olevia lukuja katsoessa saattaa vaikuttaa. Mikäli päästöt vähenisivätkin tänä vuonna tuon tarvittavan 7,9 %, emme silti olisi kestävällä tasolla. Päästöjä on vähennettävä tuon verran joka vuosi!
Vuonna 2021 päästöjen tulee siis vähentyä uudestaan enemmän kuin mitä korona leikkaa niitä tänä vuonna. Vuonna 2022 tuosta tasosta on vähennettävä edelleen koronan verran päästöjä ja niin edelleen joka vuosi ainakin seuraavat kymmenen vuotta.
Tänä vuonna matkailu ja kulttuuri on lopetettu puoleksi vuodeksi. Jos päästövähennykset halutaan toteuttaa vain kulutusta supistamalla, lopetetaanko nämä 2021 koko vuodeksi? Mistä vähennämme edelleen saman verran kulutusta vuonna 2022? Entä mitkä toimialat lopetetaan 2023?
Koronakriisi on tehnyt selväksi, ettei ilmastonmuutosta pysäytetä pelkästään kulutusta vähentämällä. Kulutuksen vähentämisen lisäksi tarvitsemme yhteiskunnallisen ja poliittisen muutoksen, joka ohjaa kaiken tuotannon vähäpäästöisemmäksi.
Meidän on nyt koronan aikana varmistettava, että emme palaa vanhaan, vaan muutamme viimein kehityksen suunnan kokonaisuudessaan kohti vähähiilistä yhteiskuntaa ja tulevaisuutta.