Helsingin Sanomat kirjoitti 1.7.2020 hiilipäästöjen hinnoittelusta. Artikkelissa on esitetty selkeällä tavalla tärkeää tietoa päästöhinnoittelusta ja sen haasteista. Loppupäätelmä on kuitenkin 100 % väärä.
Artikkelissa kysytään "Voisiko hiilipäästöille luoda maailmanlaajuisen yhteisen hinnan"? Helsingin sanomien vastaus on "tuskin".
Perustelut sille miksi yhteisestä hinnasta ei voida sopia ovat kovin hatarat. Helppoa se ei ole, mutta ei myöskään mahdotonta.
Nobel-palkittujen tutkijoiden ratkaisuehdotukset:
1) https://carbon-price.com
Tässä ehdotuksessa hahmotellaan kansainvälinen sopimus, joka olisi kaikille osapuolille edullinen ja kannattava. Ehdotuksen taustalla on kolme Nobel-palkittua taloustieteen tutkijaa.
2) https://hiiliosinko.fi
Tämän mallin avulla voidaan ratkaista Helsingin sanomien esille tuoma haaste päästöhinnoittelun vaikutuksista pienituloisiin.
Amerikassa vastaavaa järjestelmää suosittelee yli 3500 ekonomistia, joiden joukossa on 27 Nobel-palkittua taloustieteen tutkijaa.
Mikä on vaihtoehto päästöhinnoittelulle?
Kyllä, kansainvälinen päästöhinnoittelu on haastavaa. Esittäisin kuitenkin kysymyksen toisinpäin: miten päästöt on tarkoitus saada alas ilman kansainvälistä hinnoittelua?
Tutkimustiedon perusteella kansainvälinen päästöhinnoittelu on täysin välttämätöntä, mikäli ilmastonmuutos halutaan rajata siedettävälle tasolle. Tähän lopputulokseen on päätynyt niin Hallitustenvälinen ilmastopaneeli IPCC, Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestö OECD, Maailman valuuttarahasto, Maailmanpankki kuin myös Kansainvälinen energiajärjestö IEA.
Tämän takia HS:n loppupäätelmä on täysin väärä. Vaikka ratkaisu on vaikea, sitä ei pidä sivuttaa toteamalla, että "tuskin onnistuu". Ainakaan sitä ei pidä sivuuttaa ilman, että tarjoaa tilalle jonkin toisen vaihtoehdon, joka olisi riittävä ja samalla helpompi toteuttaa.
Kun mitään muutakaan vaihtoehtoa tai lähestymistapaa ei ole esitetty, niin mikä on Helsingin Sanomien vastaus kysymykseen miten ilmastokatastrofi estetään? Onko vastaus tähänkin kysymykseen "tuskin onnistuu"?
Helsingin sanomien artikkeli: https://www.hs.fi/talous/art-2000006557222.html